Inkomen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor uw portemonnee

Meest bekeken
>Minder werken, meer verdienen
>Jongeren niet bezig met pensioen
>Baan opzeggen: opgestaan is plaats vergaan


Recente artikelen
>Nederlander weinig pensioenbewust
>Scholieren geven meer uit dan binnenkomt
>Driekwart Nederlanders nooit gehoord van levensloopregeling
>Jongeren niet bezig met pensioen
>Minder werken, meer verdienen
>Voorkeur voor grappige collega
>Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Alle artikelen


2005 slecht jaar voor portemonnee

2005 wordt een slecht jaar voor de portemonnee. Doordat de lonen nauwelijks stijgen en de belastingen en prijzen wel omhoog gaan, gaat de koopkracht van de meeste Nederlanders er op achteruit. Dat blijkt uit koopkrachtberekeningen van het NIBUD. De meeste prijsverhogingen zullen plaatsvinden bij de vaste lasten, zoals energie, huur en gemeentelijke heffingen. Dat zijn posten waarop moeilijk op korte termijn te bezuinigen valt. Voor lage inkomens wordt gebruik maken van gemeentelijke regelingen en fiscale voordelen onontbeerlijk.

Door de introductie van de no-claimregeling in het ziekenfonds, zullen huishoudens die veel gebruik maken van zorg er meer op achteruitgaan dan gezonde huishoudens. Huishoudens die hun no-claim volledig behouden hebben € 21 per volwassene per maand meer dan huishoudens die hun no-claim volledig verliezen. Op minimumniveau scheelt dat zo´n 2% in koopkracht. Een alleenstaande met een WAO-uitkering van € 17.000 bruto krijgt te maken met een koopkrachtachteruitgang van € 29 per maand (-2,8%), als hij zijn no-claim volledig verliest en met een achteruitgang van € 8 per maand (-0,8%) als hij zijn no-claim volledig behoudt.

Kinderen

Hoewel gezinnen met kinderen van wie beide ouders werken, worden ontzien, gaan ook zij er iets op achteruit. Het koopkrachtverlies van een echtpaar waarvan de ene partner 1,5 keer modaal verdient en de andere partner in deeltijd werkt, krijgt - ook weer afhankelijk van de no-claimteruggaaf - een koopkrachtverlies voor hun kiezen van tussen de € 12 (-0,3%) en € 33 (-0,7%).
Overigens krijgt dit huishouden ook te maken met de nieuwe Wet Kinderopvang. Hoe die financieel uitpakt is sterk afhankelijk van de manier waarop de kinderopvang vroeger geregeld was. Wel kunnen zij de bijdrage van de overheid terugvragen via de Belastingdienst.

Koopkrachtverlies verdeeld

De werkende huishoudens kunnen nog iets profiteren van een kleine loonsverhoging. De huishoudens die afhankelijk zijn van een uitkering krijgen te maken met een bevriezing van deze bedragen. Via een aantal specifieke belastingregelingen wordt hun koopkrachtverlies enigszins opgevangen, maar ook zij krijgen te maken met een koopkrachtteruggang.

Inkomensondersteuning

Het koopkrachtverlies in 2005 betekent dat de mensen een stap terug moeten doen. Hoewel de inflatie dit jaar beperkt lijkt te blijven, zullen de meeste prijsverhogingen plaatsvinden bij de vaste lasten, zoals energie, huur en gemeentelijke heffingen. Dat zijn posten waarop moeilijk op korte termijn te bezuinigen valt.
Bezuinigen is niet altijd de enige oplossing. Voor lage inkomens is er inkomensondersteuning mogelijk via gemeenten, via de bijzondere bijstand maar ook door kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Veel mensen die er recht op hebben, maken daar geen gebruik van. Het NIBUD zou graag zien dat mensen daar actief naar informeren en dat gemeenten mensen actief daarover benadert.
Voor mensen met veel zorgkosten is de koopkrachtdaling groter. Voor hen wordt het dus nog interessanter te kijken of er belastingteruggave mogelijk is voor ziektekosten. Zeker 65-plussers hebben hier bijna altijd recht op.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats