Inkomen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor uw portemonnee

Meest bekeken
>Jongeren niet bezig met pensioen
>Baan opzeggen: opgestaan is plaats vergaan
>Scholieren geven meer uit dan binnenkomt


Recente artikelen
>Nederlander weinig pensioenbewust
>Scholieren geven meer uit dan binnenkomt
>Driekwart Nederlanders nooit gehoord van levensloopregeling
>Jongeren niet bezig met pensioen
>2005 slecht jaar voor portemonnee
>Voorkeur voor grappige collega
>Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Alle artikelen


Minder werken, meer verdienen

Ruim 330.000 huishoudens waarbij beide partners werken, kunnen er financieel op vooruitgaan als ze een andere werkverdeling zouden hebben. In de meeste huishoudens met kinderen werkt de ene partner fulltime en de ander parttime. Financieel zijn deze huishoudens vaak beter af als ze beiden parttime zouden gaan werken. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft vanaf vandaag een test op de website staan, De Werkverdeler, waarmee tweeverdieners kunnen uitrekenen of een andere werkverdeling in hun situatie financieel gunstig is.

De meeste ouders zijn anderhalfverdieners, een fulltime baan voor hem en een halve baan voor haar. Van alle werkende vrouwen werkt 66% in deeltijd, tegenover 12% van de mannen. In slechts 6% van de gezinnen werken beide partners parttime. Financieel gezien gaan veel gezinnen erop vooruit als beide partners parttime werken in plaats van samen anderhalf. In zo'n 130.000 huishouden verdienen beide partners ongeveer even veel. Uit berekeningen van De Werkverdeler blijkt dat bij 70% van deze huishoudens het netto-inkomen omhoog gaat als de man een dag minder zou gaan werken en de vrouw een dag meer. Zelfs als de man een hoger uurloon heeft dan zijn vrouw, wat bij 720.000 huishoudens zo is, heeft 30% baat bij een andere werkverdeling.

Belastingvoordeel

De meeste tweeverdieners denken dat het netto-gezinsinkomen lager uitvalt als de diegene die het meest verdient minder gaat werken. Dat het vaak financieel aantrekkelijker is als beide partners parttime gaan werken heeft verschillende oorzaken. Eén van de belangrijkste is het belastingvoordeel. Door een dag minder te werken kan iemand in een lagere belastingschijf vallen en daardoor minder belasting betalen. Ook kan het gebeuren dat diegene daardoor niet meer boven de ziekenfondsgrens uitkomt. Het hele gezin kan dan via het ziekenfonds worden verzekerd, wat aanzienlijk goedkoper is.

Middeninkomens

Het NIBUD raadt vooral mensen met een middeninkomen (ongeveer 2.500 euro bruto per maand) aan De Werkverdeler te doen. Deze inkomens zitten rond de ziekenfondsgrens en hebben ook te maken met een tariefgrens in het belastingstelsel. De Werkverdeler gaat langs al dit soort inkomensafhankelijke regelingen. Specifieke CAO-afspraken, pensioenregelingen en persoonlijke zaken zoals de hypotheekrenteafrek worden niet meegenomen door De Werkverdeler. De uitkomst van de test geeft slechts een indicatie. Aan de hand van de uitslag van De Werkverdeler kunnen tweeverdieners hun precieze persoonlijke situatie op een rij zetten.

Kinderen

Bijna alle ouders (90%) plannen een kind, maar slechts een kwart bereidt zich ook financieel voor. Toch geeft ruim 80% van de tweeverdieners aan een koopkrachtdaling te hebben meegemaakt na het krijgen van het eerste kind. Dit komt enerzijds vanwege de bijkomende kosten van het kind, één kind kost zo´n 18% van het gezamenlijke inkomen. Anderzijds wordt dit veroorzaakt doordat één of beide ouders minder gaat werken. Op dit vlak is dus nog voor 330.000 huishoudens geld te verdienen.

Voorbeeld

Brechtje en Frank hebben een dochter van twee jaar. Frank werkt vijf dagen en verdient daarmee 45.000 euro bruto per jaar. Brechtje werkt één dag en verdient daarmee 9.000 euro. Als beiden drie dagen zouden gaan werken gaan ze er bruto gezien op achteruit. Maar het gezamenlijke netto-inkomen neemt met 2.330 euro toe omdat het hele gezin via het ziekenfonds verzekerd kan worden en een groter deel van het loon in een lagere belastingschijf valt.

De Werkverdeler

De Werkverdeler is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanaf 23 april is deze internettest te vinden op www.nibud.nl onder het kopje test & spel. De Werkverdeler is binnen 10 minuten te maken. De invuller hoeft alleen op te geven hoeveel beide partners werken en verdienen en of ze kinderen hebben. Daarna krijgt de invuller direct te zien wat een andere werkverdeling voor financiële gevolgen geeft.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats