Inkomen.webBlad.info
Onmisbare informatie voor uw portemonnee

Meest bekeken
>Minder werken, meer verdienen
>Jongeren niet bezig met pensioen
>Baan opzeggen: opgestaan is plaats vergaan


Recente artikelen
>Nederlander weinig pensioenbewust
>Scholieren geven meer uit dan binnenkomt
>Jongeren niet bezig met pensioen
>Minder werken, meer verdienen
>2005 slecht jaar voor portemonnee
>Voorkeur voor grappige collega
>Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Alle artikelen


Driekwart Nederlanders nooit gehoord van levensloopregeling

Nederland is nog niet klaar voor de levensloopregeling. Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat de regeling inhoudt, of heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Ook van de pensioenontwikkelingen in het algemeen en van de eigen pensioensituatie heeft een meerderheid geen idee. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Zwitserleven.

Een van de opvallendste uitkomsten van het onderzoek is dat de kennis van Nederlanders over pensioen en levensloopregeling veel te wensen overlaat. Ruim een kwart van de Nederlanders (27%) heeft nog nooit gehoord van de levensloopregeling, die al over enkele maanden van kracht zal worden. Bijna de helft (45%) heeft er wel eens van gehoord, maar weet niet wat de regeling inhoudt. En van degenen die het wel ongeveer weten (24%), is de helft niet in staat de inhoud in twee zinnen te beschrijven. De meerderheid van de werkende bevolking (67%) geeft dan ook aan over onvoldoende informatie te beschikken om te kunnen beslissen of men wel of niet aan de regeling meedoet.

Gebrekkige pensioenkennis

Eenzelfde gebrek aan kennis komt naar voren bij pensioenen in het algemeen. Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) is niet goed op de hoogte van de ontwikkelingen op pensioengebied. En alhoewel driekwart van de werkenden boven de 26 jaar een bedrijfspensioenregeling heeft, is de bekendheid met de eigen regeling matig. 45 procent geeft aan niet te weten of het om een middelloon-, eindloon- of andere soort regeling gaat. Bijna tweederde van de werkende bevolking weet bovendien niet hoeveel pensioen men per maand krijgt als men stopt met werken. Daarnaast weet slechts een kwart de AOW op de juiste hoogte te schatten.

Weinig vertrouwen

Het onderzoek toont verder aan dat de overheid de belangrijkste rol heeft in de ogen van werkend Nederland wat betreft de hoogte van pensioen en AOW en oplossingen op het gebied van pensioenen. Tegelijkertijd is het vertrouwen in de overheid erg laag. Ruim 40 procent verwacht bijvoorbeeld dat er geen AOW meer is als men 65 wordt. Ook het vertrouwen in verzekeringsmaatschappijen is gedaald. Het vertrouwen in de werkgever is daarentegen gegroeid. Men ziet de werkgever als belangrijkste bron van informatie over het pensioen.

Duidelijke voorlichting

Nederland heeft dus dringend behoefte aan voorlichting over pensioen en levensloop. Zwitserleven roept daarom alle betrokken partijen op om met heldere communicatie en producten te komen. Zelf is Zwitserleven twee jaar gelden gestart met het verbeteren van haar communicatie en het ontwikkelen van eenvoudige, heldere en inzichtelijke producten. Deze lijn zal verder worden doorgezet. Zwitserleven komt onder meer met duidelijke producten als het i-pensioen en het Zwitserleven Levensloop Pensioen. De ontwikkeling van dit laatste product is de blauwdruk voor de ontwikkeling van nieuwe producten.


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats